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Q1: Are the criteria in the table a best practice/guideline or a requirement/standard?

Al: FHWA and the Department of Justice (DOJ) consider the ADA criteria a requirement/standard.
Elements that will not be met must be justified and approved as nonstandard features in accordance
with NYSDOT Highway Design Manual (HDM) Chapter 2, Section 2.8. Elements that are not in the table
should be considered nonconforming features in accordance with NYSDOT HDM Chapter 5, Section 5.1.

Q2: Should the MUTCD-specified distances from curb to a pedestrian button be added as a critical
design element?

A2: No. The distances from curb to pedestrian button are mentioned in the MUTCD as desirable values,
rather than standards. When the desirable values can not be met, the element is non-conforming. A
nonstandard feature justification is not required for non-conforming features.

Q3: Is department staff responsible for checking facilities on local projects? The ED says they're
responsible for “state projects”.

A3: Responsibility for ADA compliance on local projects lies with the project sponsor, through their
contractual agreement with the department. Department staff may be required to check facilities, on
occasion, as part of our oversight and contract audit procedures.

Q4: Is department staff responsible for making sure that work done on Design-Build jobs is ADA-
compliant?

A4: Responsibility for ADA compliance on design-build projects lies with the design- builder, their quality
control plan, and their personnel. The Department’s quality assurance procedures and audits will
ensure that the design-builder delivers fully complaint facilities. Department staff may be required to
check facilities, on occasion, as part of our oversight and contract audit procedures.

QS5: If one criterion on an existing ramp doesn’t meet the 1991 ADA criteria, does the ramp need to be
replaced?

A5: A ramp that fails to meet any of the 1991 ADA criteria needs to be corrected to meet 1991 ADA
guidelines. The ramp can either be modified (e.g., grinding) to meet all criteria, or replaced. If it's
replaced, it must meet current (PROWAG) standards, including the truncated dome warning devices.

Q6: For a 1R that has an existing curb ramp that needs to be replaced, do we need to also evaluate
the existing sidewalk (PAR) connecting to it and the existing pedestrian push buttons and correct
these features if found deficient?

A6: No. 1R projects only need to address ramps and crosswalks. Signals, sidewalks and uncontrolled
driveways do not need to be evaluated or corrected as part of a 1R project. Deficient pedestrian
facilities that do not intersect with the highway are to be addressed as part of the Department’s on-
going Transition Plan.
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Q7: Who is responsible for seeing that Highway Work Permits comply with this Directive?

A7: Final guidance on specific roles and requirements for ADA compliance and documentation on HWPs
is being developed, but responsibility for ADA compliance lies with the permittee. Regional quality
assurance procedures and audits must ensure that the permittee delivers fully complaint facilities.
Department staff may be required to check facilities, on occasion, as part of our permit close-out
procedures.

08: If a highway permittee (our their contractor) is reconstructing or constructing curb ramps on a
state highway and they cannot make it fully compliant, who completes and signs the Non-Standard
Justification Form for the Pedestrian Facility?

A8: The permittee’s professionally licensed consultant is responsible for completing and recommending
the Nonstandard Justification Form. The Regional Director is responsible for the approval of the
Nonstandard Justification Form, which is to be placed in the Department’s ProjectWise folder.

Q9: Approval of NSFs for Local projects is by the Responsible Local Official. Do local projects need to
specify who the licensed professional is who will recommend/justify the NSF as part of the project?

A9: The Nonstandard Justification for Pedestrian Facilities requires the name, title and firm (if
applicable) of the individual who is justifying the NSF. They must be a licensed professional,

Q10: The ED states, “Nonstandard features that are compliant to the maximum extent practicable,
and can be justified using criteria A through G in Exhibit 2-15a, may be approved by the Regional
Director.” Does the RD need to approve NSF for HW permit related pedestrian facility work?

A10: The Regional Director is responsible for the approval of the Nonstandard Justification Form, which
is to be placed in the Department’s ProjectWise folder.

Q11: If the curb ramp can be made fully compliant by a permittee using some of their own property
without impacting the use of the property, do they have to use it or do they have the right to decline
and document this as part of the highway work permit? Do they need to provide a certified or
notarized letter of declination with the highway work permit and attach it to the Non-Standard
Feature Justification if this is the only reason the curb ramp is deficient, which would then kick the
location into the ADA Transition Plan for NYSDOT to purchase ROW and reconstruction in the near
future so that the curb ramp could be made fully compliant?

Al1: Having to use their own property is not an acceptable justification for a permittee to provide a

non-standard curb ramp. The permittee must make ramp compliant to the maximum extent practicable
to obtain a permit. The state will not undertake an acquisition for a permittee.
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Q12: During a design-build project, if the RFP states that the Design-Builder must construct the
project within the proposed ROW limits, who handles the outreach memo to private property
owners?

Al12: The expectation for a design-builder is that they comply with all requirements of the contract,
including full ADA compliance. If the design-builder finds that they cannot meet the requirements as
stated, they should bring it to the attention of the department to determine how to resolve it. This
should be done prior to construction. In no case should a non-compliant ramp be constructed without a
valid nonstandard feature justification.

Q13: Is it acceptable to leave an intersection quadrant(s) without a ramp if it has no sidewalk and/or
pedestrian indicators leading to it and the Complete Streets Checklist prepared for the project does
not indicate that there are pedestrian generators that potentially need to be accommodated?

—7 A13: No ramps are required in the absence of a sidewalk or other prepared surface for pedestrian use.

Q14: if construction of new or replacement ramps must be made during an “alteration” project, can it
take place anytime during the duration of that contract?

A14: Curb ramp work must be completed prior to, or at the same time as, the completion of the rest of
the alteration work. They cannot be done after all other alteration work is completed.

Q15: Do the Critical Elements for the Design, Layout and Acceptance Tables need to be submitted with
the Design Approval Document?

A15: No. The table is a tool for inspection during design or scoping; a reference for designers and
reviewers; for contractors and inspection staff layout forms; and for the acceptance during construction.

Q16: Do the Critical Elements for the Design, Layout and Acceptance Tables need to be completed for
every pedestrian element?

A16: It is a best practice for inspectors, consultants and Department staff unfamiliar with the elements
to fill out and retain the table, but it is not required. Inspection records and forms that are completed
should be placed in the project file.

Q17: Is full depth concrete repair work at spot locations considered maintenance?

A17: The answer to this question depends on the scope and location of the pavement repair. If the
pavement repair work is limited to a portion of the pavement, even including a portion of the crosswalk,
repairing the pavement would typically be considered maintenance and would not require simultaneous
installation or upgrading of curb ramps. ADA requires maintenance of accessible features, and as such,
the work cannot result in a lesser level of accessibility. |f the pavement patching impacts the curb at a
pedestrian street crossing where no curb ramp exists, the work affecting the curb falls within the
definition of “alteration,” and a curb ramp must be constructed rather than simply replacing the curb.
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Q18: Who is supposed to complete the “Critical Design Elements for Pedestrian Facilities” table?
Does it need to be included in DR? ‘

A18: The “Critical Design Elements for Pedestrian Facilities” table was developed to be used as a
reference tool for designers, construction staff and inspectors. It helps to ensure that the department is
using the same standards and methods of measurement for facilities as they are designed, laid out,
constructed and checked for acceptance. It should not be included in the DR, and there is no formal
filing requirement for it. However, it strongly recommended that it be completed during design, kept in
the ProjectWise file for reference, and updated, as necessary, during the life of the project.

Q19: Will there be ADA training for designers /construction/EICs/contractors/local project sponsors?

A19: Targeted training for department staff {design, construction and EICs) is being developed and will
be delivered as individual webinars in early 2016. Specific training for contractors, local project sponsors
and others outside of the department is not planned, but the webinars will be made available on the
public website where anyone can access them.

Q21: Do Nonstandard Feature Justifications for Pedestrian Facilities need to be approved prior to
design approval, or included in the Design Approval Document?

A21: No. Most nonstandard features will not be identified before Final Design. However, a statement
that all pedestrian facilities will be designed in compliance with applicable ADA Guidelines should be
included in the Design Approval Document. .

Q22: On 1R projects, we are required to meet 1991 ADAAG. If we are replacing a curb ramp (not
modifying a single element) because it doesn’t meet the 1991 guidelines, are we required to replace it
to the 2010 guidelines?

A22: Yes. If the ramp is being replaced, it is considered new construction and must be built to PROWAG
guidelines. .

Q23: There is a requirement for a minimum designed slope on a curb ramp of 5%. If we inventory an
existing ramp and find the slope is less than 4.5%, can we consider this a blended transition? Can any
curb ramp, regardless of ramp type, be considered a blended transition if the stope does not meet the
minimum running slope requirement of a curb ramp?

A23: Yes. PROWAG defines a blended transition as a connection “between the pedestrian access route
at the level of the sidewalk and the level of the pedestrian street crossing that has a grade of 5 percent
or less.” Running slope is the only element that the guidelines use to distinguish between a curb ramp
and a blended transition.
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Q24: The 1991 ADAAG required detectable warnings, but they're not included the “1R” Section of
Critical Elements for the Design, Layout and Acceptance of Pedestrian Facilities table. Why?

A24: Detectable warnings were required with the 1391 ADAAG, but the requirement was later
suspended (between 1994 and 2001), and the Access Board declined to re-address them in the 2004
ADA guidetines, deferring them to the 2010 PROWAG. Determining exactly which guidelines were in
effect at the time an individual ramp was built is problematic (and in some cases, impossible) so they are
not considered a critical element for an existing ramp on a 1R project.

Q25: If detectable warnings are installed in one quadrant of an intersection, is it a requirement to
install detectable warnings at the other quadrants of the same intersection?

A25: Detectable warnings are only required on the newly constructed and altered curb ramps and
blended transitions. However, when a ramp at one end of a pedestrian crossing has a detectable
warning, it is strongly encouraged that a detectable warning be furnished at the opposite end of the
same crossing, to give visually impaired pedestrians cues at both ends
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